Велики сабор посвећен Николи Скобаљићу

Под покровитељством града Лесковца, уз благослов Српске православне цркве, Туристичкa организацијa града Лесковца ће у четвртак, 28. септембра 2023. године, у цркви Светог Јована Крститеља у Вучју организовати  велики Народни сабор посвећен Николи Скобаљићу. Циљ манифестације је да целокупној српској јавности приближи лик и дело човека који је у славу и одбрану Српства, храбро положио свој живот и страдао мученичком смрћу.

Програм манифестације  обухвата пригодан сценско-музички перформанс: наступе црквеног хора, глумаца Народног позоришта у Лесковцу, културно-уметничког друштва Леминд, Димитра Николова на фрули и дегустацију традиционалног јела – качамака.

Све време трајања програма почев од 11,30 часова одвијаће се спортска надметања у традиционалним средњовековним дисциплинама која организује ГАК Лесковац (бацање камена с рамена, скок у даљ из места, надвлачење конопца, трка у џаковима),  импровизација витешких борби и приказ традиционалних витешких вештина (стреличарство и мачевање) удружења БЕЛИ ОРЛОВИ, традиционална изложба и етно поставка у шаторима , изложба уметника Бате Анђелковића)

Отварање манифестације заказано је за четвртак, 28. 09. 2023. у 13,00 часова.

Сабору ће претходити шетња и излет до Скобаљић града коју од 09 часова ТОЛ организује у сарадњи са Трговинско-угоститељском школом.

Овај догађај је првобитно планиран као део програма обележавања Светког дана туризма, али је услед проглашења Дана жалости на територији Републике Србије одложен за сутра.

Туристичка организација града Лесковца позива све заинтересоване суграђане да присуствују овом сабору који је посвећен најзнаменитијој средњовековној личности нашег краја, Николи Скобаљићу.

Scroll to Top